במוח האדם קיימים חללים מלאי נוזל שדרה (CSF) הנקראים 'חדרי המוח'. בכל יום מיוצר כחצי ליטר של נוזל CSF אשר נספג דרך מערכת החדרים אל הורידים המרכזיים של המוח (סינוסים ורידיים).
הצטברות נוזלים בחדר המוח, כתוצאה מחסימה של מעבר הנוזל או הפרעה בספיגת הנוזל, נקראת הידרוצפלוס. הצטברות הנוזל גורמת לעליה בלחץ התוך גולגלתי ולהופעה של תסמינים נוירולוגים.
הידרוצפלוס קיים בתינוקות, ילדים ומבוגרים והגורמים לתופעה משתנים בהתאם לגיל.
במבוגרים, כיוון שעצמות הגולגולת (תפרים) סגורות, מצב של הידרוצפלוס ועליית לחץ הנוזל במוח יביא לסימפטומים הכוללים כאבי ראש, הקאות, הפרעות בזיכרון, הפרעות בהליכה ואי-שליטה על הסוגרים.
הידרוצפלוס בלחץ נורמאלי (Normal pressure hydrocephalus; NPH), מופיע לרוב בקרב אנשים מבוגרים. הגדלת חדרי המוח עלולה לגרום להפרעות הליכה, אי שליטה על מתן השתן והפרעות זיכרון. סיבות נוספות היכולות לגרום להידרוצפלוס הן גידולים מוחיים ודימומים מוחיים.
אבחון של הידרוצפלוס נעשה בעזרת אמצעי הדמיה מוחית כגון CT או MRI מוח אשר נותנים אינפורמציה לגבי גודל חדרי המוח ולעיתים גם לגבי הסיבה להידרוצפלוס.
הטיפול בהידרוצפלוס ניתן לפי סוג הבעיה. אם הבעיה היא בספיגת הנוזל, הרי שהפתרון הוא להעביר את הנוזל למקום אחר. פתרון זה מיושם באמצעות השאנט (דלף), צינוריות סיליקון, הממוקמת בחדרי המוח ומחוברות למעין שסתום הניתן לכיוונון, הנפתח ונסגר בהתאם ללחץ בתוך הראש ומנקזת את הנוזל אל חלל הבטן. מערכת השנט הינה פנימית וקבועה.